Acupunctuur-Panyi.nl
Specialist in Traditonele Chinese Geneeswijze

 
       
  Home

Wat is TCG?

  Qi/ Yin-Yang/ Meridianen

Kruiden

Methode
  Acupunctuur
   Cupping
   Moxa

  Tui-Na therapie & voetreflexologie

Therapeuten

Aandoeningen

Ervaringen

Consult

Kosten

ContactQi

Een centrale rol in de Traditionele Chinese Geneeswijze speelt de term ‘Qi’ (vrij vertaald met ‘energie’) waarvan alles in de natuur doordrongen is, en welke als de drijvende kracht en motor wordt gezien in de constante veranderingen die mens en natuur ondergaan. De Qi die in de natuur zorgt voor o.a. plantengroei, het klimaat en de seizoenen, zorgt bij de mens voor alle fysieke, mentale en emotionele processen, zoals bijvoorbeeld de spijsvertering, de ademhaling, zien en horen, denken en voelen, slapen en dromen. In een gezonde situatie zijn alle vormen van energie in de mens en zijn omgeving met elkaar in evenwicht. Door inwendige en/of uitwendige factoren kan deze balans echter verstoord worden en ontstaat er ziekte.In die gevallen waarin een lichaam niet in staat is zelfstandig dit evenwicht te herstellen, kan de TCG uitkomst bieden.

Yin-Yang

In de Chinese filosofie van de aanvullende tegenstelingen yin en yang wordt de acupunctuur beschouwd als yang, omdat deze van buiten naar binnen werkt, terwijl kruidengeneeskunde yin is, omdat deze van binnen naar buiten werkt.
Kruidengeneeskunde kan een acupunctuurbehandeling ondersteunen of kan op zichzelf gebruikt worden. Aandoeningen als virusinfecties en problemen met het bloed (bloedarmoede of menstruatieklachten) kunnen beter met een kruidenbehandeling verholpen worden ook gebruikt om mensen sterker te maken die te zwak zijn om acupunctuur te ondergaan.

Meridianen

Meridianen zijn de kanalen waarlangs de Qi door de organen en de lichaamsdelen stroomt om ze in orde te brengen en de activiteiten ervan op elkaar af te stemmen. De meeste acupunctuurpunten liggen langs deze kanalen en de meeste kruiden die door een Chinese arts worden voorgeschreven zullen in een of meer meridianen terechtkomen. Er zijn 12 hoofdmeridianen, die elke corresponderen met de 12 hoofdorganen in het lichaam. Er zijn zes extra meridianen en andere minder belangrijke meridianen die Luo meridianen heten. Het meridiaanstelsel is niet hetzelfde als het zenuwstelsel. De acupunctuurpunten zijn geen zenuwknopen.

 


Praktijk Yi He Tang is aangesloten bij Beroepsvereniging
NBCG YI & NVTCG-Zhong